Alla vanliga frågor

Klicka på frågorna för att läsa svaret!

För föräldrar


Jag misstänker att min ungdom tar droger. Vad skall jag göra?

– Ring och rådfråga oss! Vi har lång erfarenhet av detta.

Vad händer när jag och mitt barn kommer till Mini-Maria första gången? Hur går det till?

– Vid första besöket kommer vi tillsammans fram till hur vi skall fortsätta. Vi har ingen färdig modell som vi tror passar alla, utan anpassar insatserna utifrån just er situation och era behov.

Jag misstänker att mitt barn har använt narkotika, jag vill att han/hon lämnar ett urinprov, kan ni hjälpa mig?

– Ja, det kan vi göra. Drogtester på Mini-Maria kan vara en del av behandlingen där också andra insatser ingår.

För ungdomar


Får min skola reda på att jag besökt Mini-Maria?

– Nej, vi har sekretess och vi får inte berätta för någon om inte du önskar detta. Av erfarenhet vet vi att samarbete med skolan kan vara väldigt bra för att underlätta din situation. Du bestämmer.

Om jag söker jobb i framtiden, kommer arbetsgivaren kunna se att jag besökt Mini-Maria?

– Nej, vi har sekretess och vi får inte berätta för någon om du själv inte önskar det.

Om jag kommer och lämnar prov som visar att jag har tagit droger, får jag en ”prick” hos polisen då?

– Nej, vi kontaktar inte polisen.

Jag är 17 år och skulle vilja träffa någon på Mini-Maria men vill inte att mina föräldrar skall få reda på det. Kan ni hjälpa mig?

– Ja, vi kan alltid träffas för ett första samtal. Beroende på hur din situation ser ut hjälps vi åt med vägen vidare. Du kan alltid ringa oss anonymt.

Jag är 18 år och skulle vilja träffa någon på Mini-Maria men vill inte att mina föräldrar skall få reda på det. Kan ni hjälpa mig?

– Ja, när du är myndig bestämmer du själv.

Jag har några frågor om droger/alkohol efter en fest jag var på, går det bra att ringa er för att få information?

– Ja, du är välkommen att höra av dig med frågor, vi är specialister på det här.

Vad gör psykologen på Mini-Maria?

– Hos psykologen kan du få stöd, råd och hjälp när du har bekymmer med droger/alkohol och med hur du mår och känner dig. Är du t.ex. orolig, har ångest, är nedstämd, har svårt att koncentrera dig eller varit med om någon skrämmande händelse kan samtal med en psykolog vara till hjälp för dig.

Vad gör barnmorskan på Mini-Maria?

– På Mini Maria har vi en Tjej- och Killmottagning med specialutbildade barnmorskor/sexualrådgivare. Här kan ni få hjälp med frågor om din kropp och sexuella hälsa. Provtagning för könssjukdomar. Preventivmedelsrådgivning, graviditetstest, akut p-piller och frågor kring homo- bi och transsexualitet.  Samtal om ofrivilligt sex eller sexuella kränkningar. Vi vaccinerar även kostnadsfritt mot hepatiter och HPV.

Vad gör socionomen på Mini-Maria?

– Hos socionomen får du hjälp med din situation utifrån samtal. Vi kan möta dig både individuellt eller tillsammans med andra som är viktiga för dig. Fokus ligger på alkohol och droger men du skall känna dig fri att prata om precis vad du vill.

Vad gör läkaren på Mini-Maria?

– Hos läkaren kan du få hjälp med din psykiska hälsa. Det kan handla om samtal, diagnostiska bedömningar av olika slag eller att du behöver läkemedelsbehandling. Läkaren har också möjlighet att sjukskriva dig under en period och att utfärda olika intyg som du kan behöva.

Kan man lämna drogtester på Mini-Maria?

– Ja, det kan vara en del i behandlingen.

Måste man lämna drogtester på Mini-Maria?

– Nej, alla behöver inte göra det. Det är bättre att du är ärlig och berättar för oss vad du har tagit och hur du upplevde det.

Vad händer om jag testar positivt för cannabis på Mini-Maria?

– Vi pratar med dig och diskuterar fram hur vi går vidare. Innan du drogtestas hos oss så vet du vilka som kommer att få ta del av resultatet.

Hur länge har man kontakt med Mini-Maria?

– Vi har både korta och långa kontakter med ungdomar, alltifrån en gång till flera år. Detta är väldigt individuellt och det beror på din situation och dina behov.